Η σωστή επιλογή από το 1989

ΣΙΓΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ , ΓΡΗΓΟΡΑ

Μαμά, Μπαμπά, μας κακομαθαίνετε!

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που ακούμε για γονείς απελπισμένους με τα καπρίτσια των παιδιών τους, τα οποία αφού πρώτα τα συνήθισαν στο να τους κάνουν όλα τα χατίρια, τώρα τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθώς γίνονται όλο και πιο απαιτητικά, ανικανοποίητα και δίνουν σαφή δείγματα αγνωμοσύνης.

Για τους ψυχολόγους και τους κοινωνιολόγους είναι κοινός τόπος ότι οι σύγχρονοι γονείς συσσωρεύουν βουνά τύψεων για τον ελάχιστο χρόνο που έχουν να διαθέσουν στα παιδιά τους και προσπαθούν να αντισταθμίσουν το συναισθηματικό κενό ή, έστω, την απουσία, με αντίστοιχα βουνά υλικών αγαθών και μια νοοτροπία «χαλαρής σύνδεσης», από την οποία δεν απορρέουν και οι φοβερές υποχρεώσεις, ούτε φυσικά προϋποτίθεται υπακοή, πειθαρχία ούτε καν, σε πολλές περιπτώσεις, σχέση σεβασμού του μικρότερου προς τον μεγαλύτερο.

Η Καναδή ψυχολόγος Μάγκι Μέιμεν έρχεται, πάντως, να ταρακουνήσει λίγο τα νερά με το βιβλίο της «Το σύνδρομο των χαϊδεμένων παιδιών» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία και στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ διατυπώνει τη θεωρία της ανάγκης επιβολής των νόμων του μάνατζμεντ στις σύγχρονες οικογένειες, με μάνατζερ φυσικά τους γονείς, αν το μυαλό σας πήγε στην πιο εφιαλτικήεκδοχή.

Κατά την άποψη της ψυχολόγου, το φταίξιμο είναι εξ ολοκλήρου των γονιών που έχουν βρει ένα κανάλι απενοχοποίησης μέσα από την άκρατη ελαστικότητα και αυτοδεσμεύονται «να μην υψώσουν ποτέ τη φωνή τους στο παιδί τους», «να μην εφαρμόσουν στα παιδιά τους την αυστηρότητα που υπέστησαν από τους δικούς τους γονείς», να επιβάλλουν μια νέα λογική συντροφικότητας με τα παιδιά τους χωρίς δεσμεύσεις, «πρέπει» και περιορισμούς.

Οι ειδικοί είναι εξίσου κατηγορηματικοί για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της τακτικής: τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον γίνονται ενήλικοι αγχώδεις, χωρίς αντοχές στις απογοητεύσεις, ανίκανοι να χειριστούν μια κρίση, μια αποτυχία ή μια κατάσταση που απαιτεί υπευθυνότητα.
Έτσι κι αλλιώς, έχει πολλές φορές τελευταία ειπωθεί ότι η γενιά των γονιών που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην οικονομική μεταπολεμική άνθηση είναι η τελευταία που υπάκουε στους δικούς της γονείς και η πρώτη που υπακούει τώρα στα παιδιά της!
Η Καναδή επιστήμονας με το βιβλίο της, που έδωσε αφορμή για καινούργιες συζητήσεις, επισημαίνει ότι δεν λέει κανείς να επιστρέψουμε στην ξεπερασμένη τακτική της σιδερένιας πειθαρχίας με τα εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά στην επιβολή ενός πλαισίου κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας στην όποια μορφή της αλλά και τής ουσιαστικής σχέσης των γονιών με τα παιδιά τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/12/2005

ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕΣΩ SKYPE
και ON LINE!
 

Βρεiτε μας

Κεντρικό
homeLogoΑδαμοπούλου 10, Ξυλόκαστρο, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22135, 694 558 0359
Παράρτημα Δερβενίου
homeLogoΠάροδος Πανταζοπούλου, Δερβένι, ΤΚ 20009
homeLogo27430 31999
Νέο Παράρτημα Ξυλοκάστρου
homeLogoΠατρών 21Δ, Συνοικισμός Ξυλοκάστρου, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22134

Πιστοποηση Υπηρεσιων

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» είναι πιστοποιημένο με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2008 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας - Εφαρμογή Συστήματος Διασφάλισης Υπηρεσιών)