Η σωστή επιλογή από το 1989

ΣΙΓΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ , ΓΡΗΓΟΡΑ

Ασε με να κάνω λάθος

Μια γρήγορη «αναζήτηση» για τοτέλειο παιδί θα μας έδινε ένα παιδί αισιόδοξο, που μαθαίνει από τα λάθη και τις αποτυχίες του, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις δυσκολίες της ζωής (για φαντάσου!) χωρίς να προβληματίζεται ολόκληρη η οικογένεια και να ζει ένα δράμα όταν δεν τα καταφέρνει με την πρώτη μάλιστα προσπάθεια. Ένα παιδί που ξέρει όταν πέφτει να ξανασηκώνεται, όταν κάνει λάθη τα διορθώνει αναλαμβάνοντας την ευθύνη και χωρίς να χρειάζεται ο γονιός να λύσει κάθε του πρόβλημα, προλαβαίνει τις επιθυμίες του, φυλάγεται από τις κακοτοπιές και βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για θέματα που δεν έχουν ακόμη ανακύψει.

Όλη αυτή η εικόνα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πλάνη που κανονικά θα σκεφτόταν ένα μυαλό αρκετά προβληματικό για να αποζητεί να στερήσει από τα παιδιά την παιδικότητά τους και ντε και καλά να τα περάσει στην ωριμότητα.

Αμερικανός ψυχολόγος ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με ένα βιβλίο που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το όνομα αυτού είναι Μάρτιν Σέλιγκμαν και το πόνημά του έχει τίτλο «Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί αισιόδοξο».Ο ερευνητής ψυχολόγος, ύστερα από τριάντα χρόνια μελετών, κατηγορεί τους γονείς της γενιάς που έφερε μεταπολεμικά τη μεγάλη έκρηξη των γεννήσεων ότι είναι υπερπροστατευτικοί έναντι των παιδιών τους, με αποτέλεσμα εκείνα να αντιμετωπίζουν τη ζωή χωρίς ίχνος αισιοδοξίας, μέσα σε ένα νέφος μεγάλης απογοήτευσης. Ταυτόχρονα, μέσα από τις 300 σελίδες του βιβλίου συμβουλεύει τους νέους γονείς πώς να συμπεριφέρονται για το καλό των παιδιών τους.

Η συνταγή του περιλαμβάνει την υπόδειξη να δίνουν οι γονείς πρωτοβουλίες στα παιδιά τους και να τ' αφήνουν να κάνουν λάθη χωρίς να τα προστατεύουν υπερβολικά. Το επιχείρημά του είναι απλό: «Αν τους λύνετε κάθε πρόβλημα αντί απλώς να τους παρέχετε στήριξη και βοήθεια, τους περνάτε το μήνυμα ότι είναι ανίκανα, τους μεταδίδετε ένα αίσθημα ανεπάρκειας και έλλειψης ελέγχου της ίδιας τους της ζωής». Κι είναι αυτοί ακριβώς οι λόγοι που θα τα οδηγήσουν να ζητήσουν στήριγμα σε κάποιον άλλο και θα τα εκθέσουν στον κίνδυνο να έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης και μια μέρα να καταλήξουν στην απογοήτευση ή και την κατάθλιψη.

Αντίθετα,τα παιδιά έχουν ανάγκη να κάνουν λάθη, να αποτυγχάνουν και κυρίως να θυμώνουν γι' αυτό. «Οταν φτάσουν να εκδηλώνουν τα αρνητικά συναισθήματα για την αποτυχία τους, αρχίζουν από την ίδια στιγμή να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους να ξεπεράσουν τα λάθη και να μάθουν μέσα από αυτά. Αν, αντίθετα, μπροστά από κάποιο εμπόδιο ή ένα λάθος τους βρισκόμαστε εμείς για να τους χρυσώσουμε το χάπι και να τα επιβραβεύσουμε με ανειλικρίνεια, δηλητηριάζουμε το αίσθημα της αυτοεκτίμησής τους και στην ουσία τα υποτιμάμε και τα ταπεινώνουμε».

Επίσης, κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλήθειας κι αν προσπαθούμε να τα παραπλανήσουμε, κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν πότε να μας πιστέψουν.

Το άγχος, η απογοήτευση, ο θυμός έχουν τη χρησιμότητά τους και μας δίνουν κίνητρο για να αλλάξουμε τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο που δεν μας αρέσει και ίσως μας κάνει να υποφέρουμε.
Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να το διακρίνει εκείνος που το βιώνει και άρα, αξίζει ίσως κανείς στην περιπέτεια της ζωής του να περάσει μέσα από τη σύγχυση και τα δύσκολα, μήπως και βρει τον δρόμο του κι ας μην το καταλάβει και ποτέ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/04/2006

ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕΣΩ SKYPE
και ON LINE!
 

Βρεiτε μας

Κεντρικό
homeLogoΑδαμοπούλου 10, Ξυλόκαστρο, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22135, 694 558 0359
Παράρτημα Δερβενίου
homeLogoΠάροδος Πανταζοπούλου, Δερβένι, ΤΚ 20009
homeLogo27430 31999
Νέο Παράρτημα Ξυλοκάστρου
homeLogoΠατρών 21Δ, Συνοικισμός Ξυλοκάστρου, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22134

Πιστοποηση Υπηρεσιων

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» είναι πιστοποιημένο με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2008 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας - Εφαρμογή Συστήματος Διασφάλισης Υπηρεσιών)