Η σωστή επιλογή από το 1989

ΣΙΓΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ , ΓΡΗΓΟΡΑ

Συμβουλές από γονιό σε γονιό

Στις μέρες μας η εκπαίδευση των παιδιών μας, για οικονομικούς αλλά πολύ περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, φαντάζει για εμάς τους γονείς «Γολγοθάς». Οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην χώρα μας, κάνει πολλές φορές τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους για μάθηση ή να νιώθουν πως ότι και αν κάνουν δεν είναι αρκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει συχνά οι γονείς να παίξουν το ρόλο του «κακού» θυμίζοντας τους ποίες είναι οι υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς όμως αυτό προκαλεί πολλές φορές τριβές στη σχέση γονέα-παιδιού.

Από τότε ειδικά που έγινα και εγώ μητέρα και έχοντας μια πείρα 13 χρόνων στην διδασκαλία, προβληματίζομαι πολύ πως θα ανταπεξέλθω σε αυτή την πρόκληση σε λίγα χρόνια. Εκτός λοιπόν από τα διάφορα βιβλία γνωστών ψυχολόγων που έχω διαβάσει, αλλά και τα σεμινάρια παιδοψυχολογίας που κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει, είχα την τύχη  κατά τη διάρκεια της πορείας μου να με εμπιστευτούν πολύ γονείς, παιδιών όλων των ηλικιών και να συζητήσουμε μαζί  ανάλογους προβληματισμούς. 

Δεν υπάρχουν λύσεις για όλα, υπάρχει τεράστια διαφορά από τη θεωρία στην πράξη και σίγουρα κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, όμως αυτά που ακολουθούν είναι διαπιστώσεις και σκέψεις πολυσυζητημένες και εφαρμοσμένες:

  1. Μην απορρίπτετε το παιδί σας. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι πολλοί που καραδοκούν να το κάνουν. Όχι και εσείς!
  2. Μην ξεχνάτε να του τονίζετε πόσα καλά στοιχεία έχει σαν άνθρωπος και ότι τα κακά διορθώνονται με λίγη καλή θέληση. Δεν είναι δα και «παλιοχαρακτήρας»!
  3. Μην κάνετε το λάθος της «σύγκρισης», ούτε καν θέτοντας για παράδειγμα τον ίδιο σας τον εαυτό.
  4.  Δώστε του την πρωτοβουλία  να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του, αφού πρώτα του έχετε παραθέσει και εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής.
  5. Προσπαθήστε από μικρή ηλικία σε ότι αφορά τη μελέτη τους να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα. Αν θέλετε να τα βοηθήσετε δείξτε τους τον τρόπο, μην κάνετε το λάθος να διαβάζετε εσείς αντί για αυτά. Εσείς εξάλλου πήγατε σχολείο…..
  6. Δώστε τους να καταλάβουν ότι ο κόπος και η προσπάθεια που κάνουν δεν είναι για να σας ικανοποιήσουν, αλλά για τον ίδιο τους τον εαυτό, για να γίνουν ολοκληρωμένα, πολιτισμένα και μορφωμένα άτομα.
  7. Θέστε όρια και μην τα παραβείτε για κανένα λόγο, εξηγώντας τους ότι τίποτα δεν αποκτάται σε αυτή τη ζωή «αναίμακτα». Ξέρουμε πολύ καλά πόσο έξυπνα είναι και πόσο εύκολα μπορούν να μας «τουμπάρουν».
  8. Τονώστε την αυτοπεποίθησή τους και μάθετε τα να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους
  9. Διδάξτε τα ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και έχει μεγαλύτερη αξία αν έρχεται μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο, παρά καταθέτοντας τα όπλα.
  10. Τέλος το σημαντικότερο από όλα είναι μεγαλώνοντας να είναι πρώτα καλά και έντιμα παιδιά και μετά καλοί μαθητές!

Ειλικρινά προσπαθώ και εύχομαι να τα τηρήσω όλα τα παραπάνω και εγώ με τα παιδιά μου και με το πέρασμα του χρόνου να διδαχτώ από όλους εσάς, αλλά και από τα ίδια τα παιδιά, ακόμα περισσότερα.

Δήμητρα Μαντζούκα

ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕΣΩ SKYPE
και ON LINE!
 

Βρεiτε μας

Κεντρικό
homeLogoΑδαμοπούλου 10, Ξυλόκαστρο, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22135, 694 558 0359
Παράρτημα Δερβενίου
homeLogoΠάροδος Πανταζοπούλου, Δερβένι, ΤΚ 20009
homeLogo27430 31999
Νέο Παράρτημα Ξυλοκάστρου
homeLogoΠατρών 21Δ, Συνοικισμός Ξυλοκάστρου, ΤΚ 20400
homeLogo27430 22134

Πιστοποηση Υπηρεσιων

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» είναι πιστοποιημένο με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2008 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας - Εφαρμογή Συστήματος Διασφάλισης Υπηρεσιών)